Null

English | Spanish | Dutch
Log in

Gürcistan'da Kvesheti-Kobi yolundaki 9 kilometrelik tünelin yapımı sürüyor

    M. Demir
    By M. Demir

    Kvesheti-Kobi'de 9 km uzunluğundaki en uzun tünel de dahil olmak üzere 23 km yol ile tünel yapımı sürüyor.

    Tünel delme çalışmaları Kvesheti-Kobi projesi için özel olarak üretilmiş TBM (Tünel Açma Makinesi) makinesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu aşamada ana tüneldeki çalışmalar en son durumda 1240 m olup, boşaltma tünelinin yapımı 2840 m derinlikte yürütülmektedir. Tıpkı zamanla, tünele ulaşım yolunun yapımı da yoğun bir biçimde sürüyor.

    Kvesheti-Kobi projesi kapsamında toplam 23 km 2 şeritli asfalt-beton yol, 5 köprü, 5 tünel yapılacak, ayrıca da 1 köprü iyileştirme yapılacaktır. Aralarında 9 km. uzunluğu ile 15 m. çapı ile Gürcistan'ın en büyük, dünyanın da en büyük tünellerinden birisi olacaktır.

    Varolan yol uzunluğu 34 km, yeni 23 km'lik yol uzaklığı 11 km ve yolculuk süresini 1 saat azaltacak. Ayrıca da, bir yandan dinlence beldesini boşaltacak, diğer yandan geçen trafiğin kendisini daha güvenli duruma getirecek olan Gudauri dinlence beldesi üzerinden geçen araç akışı artık yapılmayacak.

    Proje kapsamında Gudauri'ye 5 km'lik bağlantı yolu yapılacak, Gudauri dinlence beldesi dışı trafikten kurtulacak ve bu da hem beldenin hem de bölgenin turizm potansiyelini artıracaktır.

    Kvesheti-Kobi yeni yol projesinin toplam maloluşu 1,2 milyar GEL'dir. Yapım, Asya Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (ADB, EBRD) parasal katkısıyla Gürcistan Bölgesel Kalkınma ve Altyapı Bakanlığı Yollar Birimi'nce yürütülmektedir. Projenin 2024 yılında tamamlanması öngörülüyor.

    https://www.georoad.ge/?lang=geo&act=news&func=menu&uid=1649139191

    image

    image