English | Spanish | Dutch
Log in

İlk Türk Tünel Delme Makinesi (TBM) Zeytinburnu-Bahçelievler içme suyu tüneli kazısını başarı ile bitirdi

    Ercan Başar
    By Ercan Başar Replies (9)

     

    Arcan Makina (ARM) adlı kuruluşun üretmiş olduğu ilk yerli Tünel Delme Makinesi (TDM - TBM) kazısını başarıyla bitirerek günışığını gördü. Tünel Açma Makinesi tam 3087 metre kazı yaptı.

    Arcan Makina'nın 2017'nin başında ürettiği tünel delme makinesi Güçlü İnşaat'ın yükleniciliğini yaptığı İstanbul  Zeytinburnu-Bahçelievler içme suyu tüneli kazısına 2017 yılında başlamıştı. İlk Türk Tünel Delme Makinesi'nin geliştirilmesinin İstanbul Su Kanalizasyon İşleri (İSKİ) yetkililerinin öncü ve özverili çalışmaları ile yapılabildiği biliniyor.

    https://www.tgrthaber.com.tr/gundem/zeytinburnu-bahcelievler-icme-suyu-tuneli-pandemiye-ragmen-gununde-tamamlandi-2728193

    • Ercan Başar
      By Ercan Başar

      First Türkish produced Tunnel Boring Machine (TBM) by Arcan Makina has breakthrough in İstanbul Zeytinburnu-Bahçelievler water tunnel project (3087 meter tunnel)

      The first Turkish made TBM has been produced with the great support from the İstanbul Water and Sewege Water (İSKİ) organization of İstanbul Municipality.

      Contractor of the tunnel is Güçlü İnşaat.

      https://www.tgrthaber.com.tr/gundem/zeytinburnu-bahcelievler-icme-suyu-tuneli-pandemiye-ragmen-gununde-tamamlandi-2728193

       

      Zeytinburnu-Bahçelievler içme suyu tüneli pandemiye rağmen gününde tamamlandı

      www.tgrthaber.com.tr

      İnşaatına 2017 yılında başlanan Zeytinburnu-Bahçelievler içme suyu tüneli pandemi koşullarına rağmen gününde tamamlandı. Projede ilk yerli tünel açma makinesi kullanıldı.

    • Atila Dalan
      By Atila Dalan

      İlk Türk tünel açma makinesini E-BERK üretmiştir. Arcan Makina nereden çıktı?

    • Engin Ünverdi
      By Engin Ünverdi

      Arcan Makina da nerden çıktı?

      İlk yerli TBM'yi E-berk yaptı.

    • Erdem Mertoğlu
      By Erdem Mertoğlu

      Ne oldu da Güçlü İnşaat şimdi yine yabancı marka tünel açma makinesi kullanmaya başladı?

      Bu Arcan Makine'nin "İlk Türk tünel açma makinesi"ni kullanan Güçlü değil mi?

      Şimdi Çin'den LNSS marka bir TAM getirmişler...

      https://guclugroup.com.tr/en/portfolio/avrupa-bolgesi-atiksu-tunel-insaati/

       

    • Mustafa Coşar
      By Mustafa Coşar

      Arkadaşlar ben araştırdım. İlk yerli tünel açma makinesini gerçekten de ARCAN MAKİNA adlı bir İstanbul şirketi yapmış. Bu başarıda en büyük pay İstanbul  Belediyesi'nin İSKİ işletmesininmiş. Zeytinburnu - Bahçelievler  içme suyu tünelinde ille de "yerli makı makine kullanacak" diye bastırmışlar. Daha önce yalnızca boru itme makinesi üreten ARCAN MAKİNA'ya TBM yaptırmışlar.

      Ancak daha sonra ARCAN MAKİNA zorluklar içine düşüp batmış. Bu da tünelde makinede sorun çıktığında İSKİ yetkililerini zor durumda bırakmış.

      Her durumda şu ortaya çıkıyor ki, ilk yerli makineyi ARCAN MAKİNA yapmış.

      İSKİ'de bu projeye destek verenlerden Allah razı olsun...

    • Mustafa Coşar
      By Mustafa Coşar

      @Erdem Mertoğlu  İlk yerli makine ile Zeytinburnu - Bahçelievler tüneli kazısını bitiren Güçlü İnşaat'ın yeni tünel işinde LNSS adlı Çin makinesini kullanması çok acı.

      Tamam artık ARCAN MAKİNA yok. Ama kardeşim bu ülkede yerli makine üreten E-BERK var. Onu neden kullanmıyorsun?

    • Sinan A.
      By Sinan A.

      @Mustafa Coşar  İlk makineyi üretip tünele sokan Arcan Makina olabilir ancak burada şöyle bir soru var: İndirilen makine yerli miydi?

      Bildiğim denli, Arcan Makina'nın Tünel Açma Makinesi'nin yerlilik belgesi yoktu. Yerlilik belgesini sanayi odaları verir. Tüm girdi faturalarına bakarlar, ona göre karar verirler. E-BERK'in durumunda ise, makinenin yerli olduğu Ankara Sanayi Odası'nca (ASO) belgelenmişti. Yanılmıyorsam bir ürünün yerli olarak nitelenebilmesi için %51 oranında yerli olması gerekiyordu. E-BERK'te yerlilik oranı bunun üzerindeydi.

    • Sinan A.
      By Sinan A.

      @Mustafa Coşar Türkiye'de yüklenicilerin neden yerli makine kullanmadıkları konusuna gelince, buradaki en büyük suçlu devlet.

      Bir yapım ihalesinde Türk yükleniciler yabancılardan %15 daha çok fiyat verseler bile işi alıyorlar. Devlet iyi bir uygulama olarak yerli yükleniciyi kullanıyor. Ama ondan sonra, yerli yüklenici bu avantajı yerli üreticilere aktarmıyor. Devlet elini taşın altına koyup yerlileri koruyor ama yerli yükleniciler gidip paraları Alman, Amerikan, Çin, İtalyan ürünlere basıyorlar.

      Burada en büyük suçlu devlet diyorum çünkü devlet yerli yüklenicilere o %15 avantajı yerli üreticilere aktarma zorunluluğu getirmiyor. Yapmazlarsa onlardan da %15 avantaj kaldırılmalı.

      Yerli yükleniciler, bu ülkenin sömürülmesine önayak oluyorlar. E-BERK almıyorlar gidip paraları Alman Herrenknecht'e, Avustralyalı Terratec'e yatırıyorlar. Hidromek almıyorlar gidip Caterpillar alıyorlar. Tünelmak almıyorlar, gidip Normet alıyorlar.

    image

    image