English | Spanish | Dutch
Log in

İzmir Belediye Başkanı Soyer: “Buca Metrosu’nu tarihinden önce bitireceğiz”. Üçyol-Buca Metro Gidişinde dört ayrı TAM çalışacak

    Erdem Mertoğlu

    Üçyol-Buca Metro gidişinde çalışmalar büyük bir hızla sürerken, dev tünel açma makinesi TAM’lar bu ayın sonunda yeraltına girmeye hazırlanıyor. TAM’ların gireceği General Asım Gündüz durağında incelemelerde bulunan İzmir Büyükkent Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ay sonunda TAM aşağı inmiş olacak. Vaadimiz temel attıktan sonra 4 yıl içinde tesisi işletmeye açmaktı. Tarihinden önce bitireceğiz” diye konuştu.

    Üçyol-Buca Metrosu’nun yapım işi İzmir Büyükkent Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla karşılanıyor. Tünelleri kazacak dev tünel açma makinesi TAM’ların kurulum çalışmaları sürerken, makinelerin gireceği kanallar da tamamlanıyor. İzmir Büyükkent Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükkent Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Ozan Yılmaz, İzmir Büyükkent Belediyesi Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Mehmet Ergenekon ve bürokratlarla General Asım Gündüz duragında çalışmaları yerinde inceledi. Gidişte çalışacak 4 dev tünel açma makinesinden ilki bu ayın sonunda General Asım Gündüz durağından yeraltına girmeye hazırlanıyor.

    Dört TAM çalışacak
    Üçyol-Buca Metro gidişinde dört ayrı TAM çalışacak. TAM’larin ikisi öncelikle General Asım Gündüz Duragı ile Üçyol Durağı arasında, sonra Buca Koop Durağı ile Çamlıkule Durağı arasında tünel açma çalışmalarında kullanılacak. Bu sırada diğer iki TAM'nin de Buca Koop Durağı ile General Asım Gündüz Durağı arasındaki kazıları tamamlaması bekleniyor. 100 metre uzunluğunda ve 6,6 metre çapındaki 450 tonluk TAM sayesinde tünel kazıları hem daha hızlı hem de çok daha güvenli bir biçimde yürütülüyor. Dev köstebek olarak da anılan TAM’lar, çok yönlü kesici kafa ile birlikte sert kaya yer koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabiliyor.

    Buca Metrosu'nda çalışmalar sürüyor
    Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Alanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule duraklarının bulunduğu 13,5 kilometrelik Buca Metrosu, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan varolan metro gidişi ile Üçyol Durağı'nda, İZBAN gidişi ile Şirinyer'de birleşecek. Bu gidiş üzerinde tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Yaklaşık 305 milyon Avro değerinde araç alımı yapılacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Durağı'nda 240 araçlık otopark bulunacak. Gidiş işletmeye açıldığında günlük yolcu sayısının 400 bin olması bekleniyor. 

    https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler/soyer-buca-metrosu-nu-tarihinden-once-bitirecegiz/49479/156

    image

    image