Null

English | Spanish | Dutch
Log in

İzmir Metrosu'nda Üçyol - Buca yeraltı raylı toplutaşım tünelinin eksiltmesi tamamlandı. İşte sonuçlar

    Erdem Mertoğlu

    İznir Üçyol Buca Altgidişi

    İzmir Büyükkent Belediyesi'nin (İBB) en büyük projesi olan Üçyol-Buca arasındaki metro gidişi için eksiltme süreci tamamlandı. Üçyol-Buca gidişi 13.5 kilometre uzunluğunda olacak, 11 istasyon, bir depo ve 6 km’lik ek erişim tünelleri de içinde olmak üzere toplam 19.5 kilometre uzunluğunda tünelden oluşacak.

    İzmir Büyükkent Belediyesi'nin açtığı eksiltme ile 13 kuruluş/iş ortaklığı ilgilenmişti. Bir tanesi elenmişti. Son aşamada sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan eksiltmeye 8 kuruluş/iş ortaklığı katıldı.

    İBB'nin İnternet sitesindeki bilgilere göre verilen (KDV'siz) fiyat önerileri aşağıdaki gibi:

    • Gülermak İnşaat - 3 milyar 921 milyon 498 bin TL.
    • Yapı Merkezi – Nurol İş Ortaklığı - 3 milyar 392 milyon 950 bin TL.
    • JV Of Dillingham Construction – Özaltın İnşaat İş Ortaklığı - 4 milyar 357 milyon 481 bin TL.
    • Bayburt Grup & Azercon OJSC İş Ortaklığı - 4 milyar 721 milyon 866 bin TL.
    • Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş - 6 milyar 932 milyon 477 bin TL.
    • China Civil Engineering Construction Corporation ve Kolin İnşaat İş Ortaklığı - 6 milyar 998 milyon 246 bin TL.
    • Dentas - Gürbag İş Ortaklığı - 7 milyar 196 milyon 217 bin TL.
    • EEB-CRFG-CREGC-MAKYOL Konsorsiyumu - 9 milyar 682 milyon 906 bin TL.

    Anlaşıldığı denli, yapım işi doğrudan en düşük eder verene gitmeyecek. İBB sitesindeki habere göre eksiltmeyi canlı olarak izleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyerö hem katılımcı sayısı hem katılan firmaların güçlü sermaye yapısı nedeniyle ihalenin başarılı geçtiğini belirterek, "Firmaların verdiği mali teklifler arasında önemli farklar var. Bu farkların da gerekçelerini hızlı bir şekilde öğreneceğiz. Uluslararası ihale mevzuatı çerçevesinde ihaleyi en hızlı şekilde neticelendireceğiz. Bizim oluşturduğumuz konsorsiyumun sağladığı bütçenin sınırları içinde kalan bir ihale olacak. Ayrıca bir kaynak yaratmamız gerekmeyecek. Başarılı bir ihale, çok başarılı bir katılım. Bucalılara, İzmirlilere, tüm Türkiye'ye hayırlı olsun" dedi.

    Geçmişte örneğin Fahrettin Altay - Narlıdere tünel işi en düşük eder verene değil, ortalamaya en yakın eder veren Gülermak'a verilmişti. Ancak Üçyol Buca işine Gülermak'ın en düşük fiyatı vermesi bu kez kuralın değişik olduğu yönde bir belirti. Gülermak İzmir'deki işi kaçırmak istemiyor. Ayrıca bu yapım işi için Avrupa Bayındırlık  ve Kalkınma Bankası'ndan 125 milyon avro kredi kullanılacak (önce 80 milyon olarak açıklanmıştı ancak Temmuz ayında alınacak kredinin 125 milyon avro olduğu açıklandı). Bu yüzden de eksiltme uluslararası kuruluşların katılımına açık olarak yapıldı. Dolayısı ile  işi verme kuralları da ona göre oluyor.

    Belediyenin sitesindeki haber de şöyle denildi: " TBM makinesi kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak olan hattın uzunluğu 13,5 km. olup 11 adet istasyon bölgesi belirlendi. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, F.Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek".

    https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler/dev-proje-icin-8-firma-yaristi/45506/156

    Görsel ile eksiltme bilgileri için kaynak: İzmir B. Belediyesi

     

    image

    image