Bu yılki Teknofest proje yarışmalarında ortaokul, lise düzeyinde tünelcilikle ilgili bir proje ilgi çekti. Proje, tünel aydınlatması ile ilgili. Malatya Gençlik ve Spor Müdürlüğü Beydağı Gençlik Merkezi üyelerince sunulan proje finale kaldı.
Projenin tünellerde aydınlatma vb için gereken elektrik kullanımını azaltarak, doğaya karbon salımını azaltmak. Bu da, tünelde aydınlatmanın yalnızca içinde araç varken yapılması ile sağlanıyor.
Proje tanımında "Projemiz mevcut enerji kaynaklarının tasarruflu kullanımı ve gereksiz enerji kullanımını atmosfere yaydığı karbon salınımının azaltılması amacıyla ortaya çıkmıştır. Mevcut durumda ülkemizin enerji ihtiyacının yerel imkanlar ile karşılanması ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması da ana hedeflerimizdendir. Ülkemizde son yıllarda fazlalaşan tünel geçişlerinde kullanılan gereksiz enerjinin ortadan kaldırılması ve ekonomik tasarruf yoluyla ülke bütçesinin ve cari açığın daha hedefe uygun hale gelmesinin de kendimize ilke edindik. Araçların tünellerden geçerken aydınlatma sisteminin devreye girmesi, tünel içerisinde araç veya insan bulunmaması durumunda tüneldeki aydınlatmanın kapatılarak veya minimize edilerek enerji tasarrufu sağlanmaya çalışılmıştır. Projemizde tünel girişine konan mesafe sensörü sayesinde (HC-SR04 Ultrasonik sensör) araç ya da insan algılayacak şekilde üst kısma yerleştirilmiştir. Yani tünele girebilecek kedi ya da köpekten yüksekte konumlandığı için onları algılamamakta ve tünelin ışığını açmamaktadır. Tünele bir araç ya da kişi girdiğinde sayaç değişkeni kullanılarak her gelen araç yada kişide sayaç değeri +1 değişkenlik göstermektedir. Bir sonraki mesafe sensörüne (HC-SR04 Ultrasonik sensörü) gelindiğinde ise sayaç aynı şekilde -1 değişkenlik göstermektedir. Böylelikle sayaç 1 ve üzeri değerde iken tünel ışıkları yanmakta, sayaç 0 iken sönmektedir. Bu şekilde devre kurulmuş ve gerekli kodlar yazılarak arduino karta yüklenmiştir. (mBlock programı kullanıldı.) Protipimiz şu an çalışır durumda bulunmaktadır. Bu sistem çok uzun olan tünellere kurulursa (Rize'nin İkizdere ile Erzurum'un İspir ilçeleri arasındaki Ovit Dağı Geçidi'nde yapılan, 14,3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun tünellerinden uzun çift tüplü kara yolu tüneli olan Ovit Tüneli gibi...) enerji tasarrufu sağlanacaktır" deniliyor.
Tüm proje belgesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.
https://teknofest.org/upload/724c0e2e61aab067db6c4cc7c98dd82f0.pdf
cover tunnel photo by: Matt Brown from London, England / CC BY
Copyright 2019-2024 TunnelContact.com
At Teknofest 2021, a "Intelligent Tunnel Lighting" project by middle school and high schools students in finals.
Teknofest is an annual festival for the last few years. Its objective to encourage youth interested in technology and science. There are exhibitions. There are competitions for different classes (university students, high school and middle school students).
The intelligent Tunnel Lighting project objective is to decrease carbon footprint of tunnels. So it designs tunnel lighting only when necessary. Only when there are cars inside or near. It uses a counter system. Very similar to counter systems used in Operating Systems to regulate access to critical regions. When a car is detected in distance. Counter increase by one. When car leaves tunnel decrease by one. When counter greater than 0 tunnel is light. When counter drop to 0 then tunnel is not right. Demonstration kit use software run on an Arduino microcomputer.
Full project info document in Turkish
https://teknofest.org/upload/724c0e2e61aab067db6c4cc7c98dd82f0.pdf