Null

English | Spanish | Dutch
Log in

Teknofest 2021'de ""Akıllı Tünel Aydınlatması' projesi finale kaldı

    Erdem Mertoğlu

    Bu yılki Teknofest proje yarışmalarında ortaokul, lise düzeyinde tünelcilikle ilgili bir proje ilgi çekti. Proje, tünel aydınlatması ile ilgili. Malatya Gençlik ve Spor Müdürlüğü Beydağı Gençlik Merkezi üyelerince sunulan proje finale kaldı.

    Projenin  tünellerde aydınlatma vb için gereken elektrik kullanımını azaltarak, doğaya karbon salımını azaltmak. Bu da, tünelde aydınlatmanın yalnızca içinde araç varken yapılması ile sağlanıyor.

    Proje tanımında "Projemiz  mevcut  enerji  kaynaklarının  tasarruflu  kullanımı  ve  gereksiz  enerji kullanımını atmosfere yaydığı karbon salınımının azaltılması amacıyla ortaya çıkmıştır. Mevcut durumda ülkemizin enerji ihtiyacının yerel imkanlar ile karşılanması ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması da ana hedeflerimizdendir. Ülkemizde son yıllarda fazlalaşan tünel geçişlerinde kullanılan gereksiz enerjinin ortadan kaldırılması ve ekonomik tasarruf yoluyla ülke bütçesinin ve cari açığın daha hedefe uygun hale gelmesinin de kendimize ilke edindik. Araçların tünellerden geçerken aydınlatma sisteminin devreye girmesi, tünel içerisinde araç veya insan bulunmaması durumunda  tüneldeki aydınlatmanın kapatılarak veya minimize edilerek enerji tasarrufu sağlanmaya çalışılmıştır. Projemizde tünel girişine konan mesafe sensörü  sayesinde  (HC-SR04  Ultrasonik sensör)  araç  ya  da  insan  algılayacak  şekilde  üst  kısma  yerleştirilmiştir.  Yani  tünele girebilecek  kedi  ya  da  köpekten  yüksekte  konumlandığı  için  onları  algılamamakta  ve tünelin  ışığını  açmamaktadır.  Tünele  bir  araç  ya  da  kişi  girdiğinde  sayaç  değişkeni kullanılarak her gelen araç yada kişide sayaç  değeri +1 değişkenlik göstermektedir.  Bir sonraki mesafe sensörüne  (HC-SR04 Ultrasonik sensörü)   gelindiğinde ise sayaç aynı şekilde -1 değişkenlik göstermektedir.  Böylelikle sayaç 1 ve üzeri değerde iken tünel ışıkları yanmakta, sayaç 0 iken sönmektedir. Bu şekilde devre kurulmuş ve gerekli kodlar yazılarak  arduino  karta  yüklenmiştir.  (mBlock  programı  kullanıldı.)  Protipimiz  şu  an çalışır durumda bulunmaktadır. Bu sistem çok uzun olan tünellere kurulursa  (Rize'nin İkizdere  ile  Erzurum'un  İspir  ilçeleri  arasındaki  Ovit  Dağı  Geçidi'nde  yapılan,  14,3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun tünellerinden uzun çift tüplü kara yolu tüneli olan Ovit Tüneli  gibi...)  enerji  tasarrufu  sağlanacaktır" deniliyor.

    Tüm proje belgesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.

    https://teknofest.org/upload/724c0e2e61aab067db6c4cc7c98dd82f0.pdf

     

    • Erdem Mertoğlu
      By Erdem Mertoğlu

      At Teknofest 2021, a "Intelligent Tunnel Lighting" project by middle school and high schools students in finals.

      Teknofest is an annual festival for the last few years. Its objective to encourage youth interested in technology and science. There are exhibitions. There are competitions for different classes (university students, high school and middle school students).

      The intelligent Tunnel Lighting project objective is to decrease carbon footprint of tunnels. So it designs tunnel lighting only when necessary. Only when there are cars inside or near. It uses a counter system. Very similar to counter systems used in Operating Systems to regulate access to critical regions. When a car is detected in distance. Counter increase by one. When car leaves tunnel decrease by one. When counter greater than 0 tunnel is light. When counter drop to 0 then tunnel is not right. Demonstration kit use software run on an Arduino microcomputer.

      Full project info document in Turkish

      https://teknofest.org/upload/724c0e2e61aab067db6c4cc7c98dd82f0.pdf

    image

    image