English | Spanish | Dutch
Log in

İstanbul Çekmeköy-Sultanbeyli metrosunda ikinci TDM çalışmaya başlıyor

    Ercan Başar
    By Ercan Başar Replies (1)

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 Ocak Cuma günü Sancaktepe durağında düzenlenen törenle 2. TAM'ı (Tünel Açma Makinesi) Çekmeköy-Sancaktepe gidişinde kazıya başlattı.

    Eski belediye başkanı Kadir Topbaş döneminde yapımına başlanan ancak daha sonra plansızlık, parasızlık yüzünden yapımı 2 yıl duran Çekmeköy-Sancaktepe metro gidişinde, Ekrem İmamoğlu'nun başkanlığa seçilmesi ile yeniden çalışmalar başlamıştı. Yeni belediye başkanının ilk işi uluslararası piyasalardan parasal kaynak bulmak olmuştu. Eurobond dışsatımı ile metro yapımı yeniden başlatılabilmişti.

    Metro sisteminin ana gidiş tünelleri TAM ile açılacak olup ve 6 durak ise NATM tünel yöntemi ile bilet alanları ise aç-kapa olarak yapılacak. 2

    Üsküdar – Ümraniye - Çekmeköy Metro gidişinin devam niteliğindeki Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli Metro gidişi, sırası ile Meclis Mahallesi, Sarıgazi (aktarma durağı), Şehir Hastanesi, Abdurrahmangazi, Samandıra, Veysel Karani, Hasanpaşa ve Sultanbeyli duraklarından geçerek Sultanbeyli TEM yolu kenarında son bulacak.

    10,9 km’lik 8 istasyonlu gidişte, yolculuk süresi 16 dakika sürecek ve saatte tek yönde 64.8 bin yolcu taşınabilecek. Son teknolojiyle yapılacak , Kendiliğinden çalışan Sürücüsüz Metro olarak işleyecek gidişin duraklarında, tam boy peron ayırıcı kapılar kullanılacak.

    Samandıra durağında sürücülerin park ederek metro ile yolculuklarını sürdürebilmeleri için 336 araç alanlık tam otomatik mekanik otopark yapılacak.

    Çekmeköy–Sancaktepe–Sultanbeyli Metro Gidişi için Ekim 2019’da yapılan anlaşma ile Deutsche Bank’tan kredi sağlandı. Gidişin 2022 yılının son çeyreğinde işlemeye başlaması öngörülüyor.

    Mayıs 2017’de yapımına başlanan projede, 29 Aralık 2017’de İBB tarafından çalışmalar durdurulmuş, Mart 2018’de tekrar başlatılmıştı. Ancak, hak ediş ödemelerinin yapılamaması sebebiyle Ekim 2018’de yapım yine durdurulmuştu. Metro gidişinde yapılan üretim oranı yaklaşık yüzde 6 oranında kalmıştı.

    Hayırlı olsun.

    • Ercan Başar
      By Ercan Başar

      İstanbul Mayor Ekrem İmamoğlu has talked at the start of boring ceremony for the second TBM for Çekmeköy-Sultanbeyli subway line.

      Project was started in 2017 by ex-mayor of ruling AkParti. But project was stopped due to lack of proper project management and funding. The new mayor Ekrem İmamoğlu of social democrat CHP who was elected in 2019 found funding and restarted project in 2019.

      Line is 10,9 km long and has 8 stations.

      ÇEKMEKÖY - SULTANBEYLİ METROSU İÇİN İKİNCİ TBM ÇALIŞMAYA BAŞLIYOR

      www.youtube.com

      CANLI YAYIN | Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli Metro Hattı kazıları için ikinci TBM çalışmaya başlıyor. Hattımız tamamlandığında, tek yönde saatte yaklaşı...

    image

    image